Mi olakšavamo živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku.
Mi smo nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka koje sačinjavaju roditelji, lekari, medicinsko osoblje i svi ljudi dobre volje.
 
 • VI edukacija za medicinsko osoblje

  VI edukacija za medicinsko osoblje

  VI KONGRES ZA MEDICINSKO I PARAMEDICINSKO OSOBLJE PEDIJATRIJSKIH HEMATOONKOLOSKIH ODELJENJA IZ CELE SRBIJE U ORGANIZACIJI NACIONALNOG UDRUŽENJA RODITELJA DECE OBOLELE OD RAKA

  Beograd, 17. septembar - Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR organizuje, od 18. – 20. septembra u Vrnjačkoj Banji,  VI kongres, akreditovan od strane Lekarske komore Srbije,  pod nazivom „Razmenom znanja i vešina do osnaživanja i umrežavanja“ namenjen medicinskom osoblju koje radi na pedijatrijskim hematoonkološkim odeljenjima.

  Kongres je koncipiran kao niz teorijskih i praktičnih modula i sprovodi se u saradnji sa internacionalnim predavačima: predstavnicima sestrinskog udruženja AGEOP Ricerca iz Bolonje, predstavnicom Dinamo Kampa- najvećeg rekreativnog rehabilitacionog kampa u Evropi , uz domaće stručnjake iz različitih oblasti i dugogodišnjim iskustvom u radu sa mališanima obolelim od raka i njihovim porodicama.

  Kongresu će se, pored osoblja pedijatrijskih hematoonkoloških odeljenja iz čitave Srbije, prisustvovati medicinski radnici sa Institutaza ortopedsko–hirurške bolesti „Banjica“ predstavnici škola iz Beograda, Niša i Novog Sada, koje na hematoonkološkim odeljenjima održavaju školsku nastavu.

  „NURDOR, potaknut  izuzetnim predhodnim iskustvima i evaluacijama prethodnih edukacija, istrajava u želji da jednom godišnje okupi medicinske timove svih pet pedijatrijskih hematoonkoloških odeljenja, saradnike udruženja i roditelje obolele i lečene dece, smatrajući da je kontinuirana edukacija od neprocenjivog značaja svim članovima medicinskog tima a, što je najvažnije,  posredno i našim malim pacijentima i njihovim porodicama sa kojima su lekari, medicinske sestre, tehničari, pa i vaspitači u svakodnevnom i veoma intezivnom kontaktu.“- kaže Todor Mančić, roditelj i predsedavajući UO udruženja.

  „Oralni mukoziti“, „Psihološke reakcije dece i adolescenata na malignu bolest i lečenje“, „Umetnost komunikacije, lečenje i nega“, „Uloga emocija u komunikaciji  lekar – pacijent“, „Nega centralnog venskog  katetera“, „Slušati, pripovedati, značiti“ su neke od tema koje će, uz višesatni radioničarski rad i dobre primere iz prakse biti obrađene tokom kongresa. Tokom kongresa, učesnicima će biti predstavljene i dve nove pubikacije u izdanju NURDOR, namenjene roditeljima: „Oralni mukoziti“ i priručnik o održavanju centralnog venskog katetera.