Mi olakšavamo živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku.
Mi smo nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka koje sačinjavaju roditelji, lekari, medicinsko osoblje i svi ljudi dobre volje.
 
 • Vreme za Šoljicu razgovora

  Vreme za Šoljicu razgovora

  U želji da pomogne porodicama obolele dece i pruži odgovore na brojna pitanja koja ih zanimaju, NURDOR je pokrenuo, januara 2011. godine, projekat psiho-socijalne podrške pod nazivom "Vreme je za šoljicu razgovora", koji se od tada svake godine sprovodi na hematoonkološkim odeljenjima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

  Projekt smo osmislili u saradnji sa lekarima, psiholozima i medicinskim osobljem na dečjim hematoonkološkim odeljenjima, sa idejom da kroz niz pažljivo osmišljenih tematskih radionica za porodice dece obolele od raka - pitajte lekara, psihološka radionica, pitajte medicinsko osoblje, nutricionista za vas, prava iz socijalne zaštite i roditelj - roditelju i kreativno-zabavne radionice za decu koja se leče na klinikama, zajedno pokušamo da im olakšamo boravak na klinikama, pomognemo da dobiju odgovore na brojne nedoumice i pitanja koja ih zanimaju i podelimo, zajedno sa stručnim osobljem, ali i jedni sa drugima, njihove najveće brige i strahove a mališanima učinimo boravak u bolnici prijatnijim.

   

  CILJ PROJEKTA

  Glavni cilj projekta je da pruži korisne informacije roditeljima vezane za lečenje dečjeg maligniteta kao i da im se putem grupne podrške omogući slobodan i otvoren razgovor, koji će umanjiti stresne doživljaje kojih je u dugotrajnom procesu lečenja veoma mnogo a koji mogu negativno da utiču na ishod bolesti.
  Kroz projekat nam je cilj i da se podigne svest javnosti o malignim oboljenjima kod dece i angažuje sve potencijale društva, kako materijalne, tako i moralne kako bi pomogli  oboleloj deci i njihovim porodicama da dobiju svu neophodnu pomoć i da se, nakon olakšane resocijalizacije, vrate društvenoj zajednici kao kvalitetni članovi koji će doprinositi daljem razvoju društva. Poseban segment aktivnosti  usmeren je ka dobijanju podrške javnosti, a zarad prepoznavanja potrebe nadležnih organa za zapošljavanje psihologa na svakom od hematoonkoloških odeljenja, kao i zapošljavanja većeg broja lekara i drugih stručnjaka na tim odeljenjima, što bi, između ostalog, doprinelo boljoj informisanosti roditelja o samoj bolesti.

  CILJNA GRUPA
  Ciljnu grupu projekta čine roditelji dece obolele od raka koji svoju decu leče stacionarno ili preko dnevne bolnice u Beogradu, kao i njihovi mališani.

  MESTO
  Projekat se realizuje  na četiri hemato-onkološka odeljenja na kojima se leče deca koja su obolela od različitih malignih bolesti, na Odeljenju pedijatrijske onkologije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i na Odeljenju hematoonkologije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu i Klinici za dečje interne bolesti u Nišu. 

  TRAJANJE PROJEKTA
  Sedam meseci (novembar-maj)

  AKTIVNOSTI
  Ceo projekat koncipiran je tako da multidisciplinarni tim, shodno potrebama i specifičnostima svakog Odeljenja, održi predavanja jedanput  radionice u okviru jednog ciklusa. U jednom ciklusu predavanja - radionica  predavači su bili lekar, psiholog, roditelj, med. sestra, nutricionista i soc. radnik. U vreme održavanja roditeljskih radionica, mlišanima su organizovane kreativno -zabavne radionice koje su vodili volonteri koji su prošli edukaciju za rad sa decom obolelom od malignih bolesti.

  Najučestaliji komentari roditelja:

  • Zahvalna sam što postojite. Mnogo mi pomažete, mentalno sam jača kad znam da postojite za moje dete i zabrinute majke. Veliko hvala!
  • Ovakve sastanke treba uvesti i u ostalim bolnicama-savetovalištima
  • Što više ovakvih predavanja
  • Vrlo značajno za roditelje
  • Treba redovno ponavljati diskusije na sve teme vezane za onkologiju
  • Mislim da mamama ovo jako prija, volela bih da ova Šoljica razgovora bude i dva puta nedeljno jer zaista prija.
  • Nastaviti i dalje tako
  • OVO NAM MNOGO ZNAČI
  • Radionica je odlična i samo tako nastavite
  • Što više susreta nas roditelja sa ovakvim ljudima
  • Što više takvih radionica
  • Više razgovora u toku nedelje, po mogućnosti sa lekarima
  • Vrlo značajno za roditelje

  Potrebna sredstva za realizaciju ovog projekta (od novembra 2015. do maja 2016. god.) iznose 447.536,97 din.

 
 •