Mi olakšavamo živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku.
Mi smo nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka koje sačinjavaju roditelji, lekari, medicinsko osoblje i svi ljudi dobre volje.
 
 • Novosti

  Dinamo Camp - prve vesti:
  Dinamo Camp - prve vesti:

   “Protekao je prvi dan u Dinamo kampu. Sva deca su dobro i veoma brzo su se združili i uklopili. Vreme je divno, tako da je pravo uživanje provoditi vreme napolju. Dan  je ispunjen raznim aktivnostima, danas smo  imali streličarstvo, dresuru pasa, jahanje konja i pravljenje figura od gline, a tokom večeri domaćini su nam priredili zanimljivu predstavu. Svi su izuzetno ljubazni i predusretljivi. Sva deca su dobro, hrana je odlična tako da nema razloga za brigu. I jučerasnji put su dobro podneli bez obzira što je tako dugo trajao. Šaljemo vam puno pozdrava iz prelepog Dynamo Campa.”

  Zahvaljujući divnoj saradnji sa Dynamo Camp-om, od 2013. godine u kampu je boravilo 122 mala, malo veća I velika NURDOR-ovca!

 • Novosti

  Nurdor na Nišvillu
  Nurdor na Nišvillu

  Kao i prethodnih godina, NURDOR će i ove godine propratiti Internacionalni Jazz festival Nišvill. Tokom trajanja festival u periodu od 11. do 14. avgusta na šetalištu u Tvrđavi biće postavljen  NURDOR-ov štand na kome će posetioci  imati priliku da se informišu o aktivnostima  NURDOR-a i o velikom projektu izgradnje dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu, koji će obezbediti da uslovi onkološkog lečenja mališana iz cele južne Srbije budu po svim evropskim standardima i „po meri deteta". Pored prijatnih i nasmejanih volontera dočekaće vas i mnogo sitnica, kao i ramovi za fotografisanje sa Hulkovim rukavicama, koji služe kao podrška kampanji “I ja se borim”.

  Ukoliko niste u mogućnosti da nas posetite, prodršku možete pružiti slanjem poruke na 1150 jer I tako pomažete unapređenje kvaliteta lečenja naše dece. Cena poruke je 100 dinara i važi za sve mreže.

 • Novosti

  Sedmi NURDORov kamp Ljubavi i Nade je počeo!!
  Sedmi NURDORov kamp Ljubavi i Nade je počeo!!

  Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR, od 23. do 31. jula u Ivanjici, organizuje VII letnji „Kamp Ljubavi i Nade" za decu i mlade iz cele Srbije lečene od raka. I ove godine kamp će biti internacionalnog karaktera i ugostiće, pored 40 mališana iz Srbije, i prijatelje iz Hrvatske.
  NURDOR je prvi „Kamp Ljubavi i Nade” organizovao još 2010. godine i od tada je u njemu boravilo preko 500 dece, mladih i roditelja iz čitave Srbije i regiona. Sve aktivnosti u Kampu su osmišljene uz mnogo ljubavi i iskustva: psihološke, kreativne i sportske radionice, hipo terapija i škola plivanja prilagođene su potrebama, uzrastu i interesovanjima učesnika. Tim psihologa i posebno edukovanih volontera pratiće učesnike kroz sve avanture i izazove.
  Osnovni cilj Kampa je da se deci i mladima, nakon dugog i teškog iskustva lečenja od maligniteta, pomogne na putu do potpunog oporavka uz sticanje samopouzdanja, samopoštovanja i snage. Uz najmlađe učesnike u Kampu će boraviti i roditelji – pratioci za koje je pripremljen poseban psiho-socijalni program za osnaživanje i opuštanje. Boravak u Kampu će i za roditelje dragoceno iskustvo jer će imati priliku da svoje mališane vide u novom, drugačijem svetlu. Kamp je besplatan za sve učesnike.
  Ipak, najdragocenije uspomene koje mladi kamperi ponesu iz Kampa su prijateljstva koja se sklope i razmena iskustava o teškoj i, često, dugoj borbi za ozdravljenje ali i najvećoj pobedi koju je svaki kamper izvojevao!
  „Svaki kamp je posebno i dragoceno iskustvo i za učesnike i za volontere, ali svi naši kampovi su isti u jednoj stvari – fantastičnoj pozitivnoj energiji koju nose! Uvek je veliko zadovoljstvo i posebna čast družiti se sa svim tim malim-velikim pobednicima u Kampu Ljubavi i Nade.“ - kaže Ljubiša Stanić roditelj i član UO NURDOR.
  Kao i do sada, NURDOR će “Kamp Ljubavi i Nade” realizovati u „Zavodu za specijalizovanu rehabilitaciju Ivanjica" a uz veliku pomoć prijatelja, donatora i sjajnih NURDOR volontera.
  Za stvaranje čarolije i avanture biće zaslužni prijatelji iz Planinarskog udruženja „Maslačak“, Kluba Ekstremnih Sportova „Armadillo“, kompanija „Tropic Trade“ i „FUSH“ , Astronomskog društva „Orion“ kao i grupa mladih umetnika iz Ivanjce. Za hladno ali slatko osveženje kampera pobrinuće se „Frikom“.
  Osiguranje za sve učesnike doniraće Wiener Städtische osiguranje a.d.o. Beograd.

 • Projekti

  Izgradnja novog hemato-onkološkog odeljenja u Nišu
  Izgradnja novog hemato-onkološkog odeljenja u Nišu

  Postojeća organizacija zdravstvenog sistema u Republici Srbiji je takva da se deca obolela od malignih bolesti mogu lečiti na teret zdravstvenog osiguranja u klinikama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Lečenje obolele dece u Nišu se obavlja na Odeljenju za hemato – onkologiju Dečije interne klinike gde se godišnje javi između 20 i 30 novoobolele dece. Međutim, kada je lečenje i smeštaj malih onkoloških pacijenata u pitanju, ova Klinika se suočava  sa nizom problema:

  · Nema dovoljno kapaciteta, kako u smeštajnom tako i u tehničkom smislu. Odeljenje hemato-onkologije raspolaže sa 8 kreveta (6 za hospitalizaciju i 2 u dnevnoj bolnici) što je nedovoljno čak i za smeštaj  obolele dece dok su njihovi roditelji prinuđeni da spavaju na stolicama, u čekaonici ili čak van bolnice. Uprava pokušava da premosti ove probleme tako što koriste krevete na Odeljenju imunologije. Međutim, to je privremeno i ne uvek dostupno rešenje.

  · Ne postoji usklađenost sa medicinskim i higijenskim standardima koji zadovoljavaju potrebe obolele dece: postoje 2 kupatila, i to zajednička, što predstavlja opasnost u pogledu higijene i zdravlja mladih pacijenata koji se nalaze u ozbiljnom stanju imuno-depresije usled terapije koje primaju. U ovakvim uslovima povećana je mogućnost infekcija i to na mestima od kojih se očekuje da budu maksimalno sterilna.

  · Problem predstavlja i centralna kuhinja Klinike koja je smeštena na odeljenju između dnevne bolnice i dela za hospitalizaciju i predstavlja veliki rizik za onkološke pacijente zbog  cirkulisanja velikog broja pacijenata sa različitim oboljenjima, koji, ne retko, mogu da prouzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme onkološkim pacijentima, čak i sa fatalnim ishodom.

  · Odeljenje hemato onkologije takođe raspolaže sa neadekvatnim prostorom za kvalitetno provođenje slobodnog vremena dece. Neophodnost postojanja ovakvog prostora proizilazi iz činjenice da se kod dece kao najčešći odgovor na hospitalizaciju javlja anksioznost. Usled pojave stresa i anksioznosti može doći do reaktivacije starih strahova uz pojačani intenzitet (strah od injekcija, krvi, povrede) ili se pak mogu razviti novi - od bolesti, nepoznate bolničke sredine, bolnih i neprijatnih medicinskih procedura koje prate ispitivanje i lečenje... Zbog svega navedenog, od krucijalne je važnosti oplemeniti bolnički prostor u kome borave dece te unaprediti uslove za igru i učenje koji su trenutno nezadovoljavajući. Igraonica je trenutno smeštena u delu hodnika i ne raspolaže knjigama i igračkama koje bi zaokupile pažnju deteta i na taj način redukovale osećanje anksioznosti što bi preveniralo razvoj strahova i ostalih pratećih psiholoških simptoma koji mogu uticati i na proces lečenja tj. na telesno zdravlje.

  · U okviru Kliničkog centra Niš, u sklopu kojeg je Klinika za dečje interne bolesti, obavlja se radio terapija za odrasle pacijente međutim, usled nedostatka posebne opreme i stručnog kadra (pedijatrijski radiolog) ne postoji mogućnost da i mali onkološki pacijenti na istom mestu primaju radio terapiju, već se upućuju na dalje lečenje u Beograd. Nastavak lečenja u novom i nepoznatom bolničkom okruženju, nekoliko stotina kilometara udaljenom od kuće, uvek je dodatni stres ne samo za malog pacijenta, već i za celu porodicu koja je u tim situacijama primoranana na odvajanje tokom određenog perioda.

  ŠTA SE POSTIŽE REALIZACIJOM PROJEKTA

  Projektom je predviđena izgradnja prvog odeljenja u Srbiji po meri deteta. Higijenski uslovi će biti po najvišim standardima,  po ugledu na evropske, čime će i boravak malih pacijenata sa visokim rizikom za razvoj infekcije, naročito onih sa produženom neutropenijom, biti u potpunosti bezbedan.

  Proširenje smeštajnih kapaciteta za male pacijente, za čak više od 80%,  značajno  će doprineti poboljašnju uslova onkološkog lečenja dece u čitavom Južnom regionu. Umesto sadašnjih 6 kreveta za hospitalizaciju, novo odeljenje će biti opremljeno sa 6 jednokrevetnih i 2 dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce.

  Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje, prilagođenim svim uzrastima, u kome će se odvijati nastava i u kome će deca provoditi slobodno vreme.

  Odeljenje intenzivne nege biće opremljeno sa tri kreveta, a projektom je predviđeno i obezbeđivanje uslova za otvaranje transplantacionog bloka u okviru odeljenja.

  Nova medicinska oprema i adekvatan broj ambulanti, ordinacija i soba za intervencije, pružiće mnogo bolje uslove za rad kompletnom medicinskom timu čime će se, dodatno, unaprediti kvalitet lečenja i boravka mališana.

  Dnevna bolnica će imati tri kreveta za pacijente, a u zavisnosti od trenutnog stanja, mali pacijenti će  hemioterapiju  moći da primaju i u igraonici koja će se nalaziti u okviru Dnevne bolnice. Ovakva humana primena terapije, „po meri deteta“ biće prvi put primenjena u Srbiji.

  OPIS PROJEKTA I ZNAČAJ

  Radi postizanja većeg stepena jednakosti uslova i standarda lečenja u kliničkim centrima na teritoriji Republike Srbije, a shodno činjenici da je pedijatrijsko hemato-onkološko odeljenje Klinike za dečje interne bolesti u Nišu u lošijem stanju u odnosu na ostale klinike u Beogradu i Novom Sadu, Nacionalno udruženje roditelja pružiće svu podršku realizaciji projekta "Izgradnja hemato-onkološkog odeljenja", čime bi se u značajnoj meri unapredili uslovi lečenja dece iz južnog regiona.

  Projekat "Izgradnja novog hemato-onkološkog odeljenja" NURDOR relizuje u saradnji sa lekarima i medicinskim osobljem hemato-onkološkog odeljenja, upravom Klinike za dečje interne bolesti i rukovodstvom Kliničkog centra u Nišu. Idejno rešenje sa predmetom i predračunom je izrađeno, kao i urbanistički projekat, koji je usvojila Komisija Uprave za planiranje i izgradnju, a dobijene su lokacijska i građevinska dozvola. Kamen temeljac simbolično je  postavljen je 18. maja 2016. godine i time su zvanično započeti radovi na I fazi izgradnje objekta. 

  U februaru 2015. godine, povodom obeležavanja Svetskog dana dece obolele od maligniteta, humanitarnim akcijama širom Srbije zvanično je pokrenuta inicijativa prikupljanja sredstava i pozivanja donatora, kao i svih ljudi dobre volje, koji mogu da pomognu u realizaciji ovog projekta od nacionalnog značaja. Zahvaljujući pomoći velikog broja pojedinaca i kompanija, započeli smo izgradnju novog dečjeg hematoonkološkog odeljenja u Nišu i radovi na prvoj fazi projekta su u toku.  Očekujemo da će radovi na prvoj fazi gradnje i postavljanje novog objekta pod krov biti gotovi u septembru. Mi nastavljamo sa prikupljanjem sredstava za drugu fazu gradnje. Od 50.000.000 din kolika je vrednost druge faze , završetak izgradnje i opremanje odeljenja prikupljeno je 15.000.000 din. Potrebno  je obezbediti još 35.000.000 dinara. 

  TRAJANJE PROJEKTA

  Inicijativa je pokrenuta u februaru 2013. godine. Završetak projekta očekuje se do kraja 2017. godine.

  POGLEDAJ PREZENTACIJU PROJEKTA

  SPECIFIKACIJA NEOPHODNOG GRAĐEVINSKOG MATERIJALA - PREUZMI OVDE

  SPECIFIKACIJA NEOPHODNE OPREME - PREUZMI OVDE

   PROCENJENA INVESTICIONA VREDNOST ZA DOGRADNJU ANEKSA

   "DEČIJE KLINIKE" U NIŠU OBJEKAT P + 2PRIZEMLJE - PASAŽ + 2 SPRATA

  (PROCENA JE VRŠENA U EVRIMA  NA OSNOVU UKUPNE BRUTO POVRŠINE OBJEKTA Pbruto= 773m²)


   

  I ARHITEKTONSKO-GRAĐEVINSKI RADOVI:

  293.274,42

  II UREĐENJE TERENA:

  13.117,17

  III VODOVOD, KANALIZACIJA I HIDRANTSKA MREŽA: 

  31.595,00

   

  IV EKEKTROENERGETSKE INSTALACIJE:

  45.958,50

  V  TELEKOM I SIGNALNIH INSTALACIJA:                       

  12.580,00

   

  VI TERMOTEHNIČKE INSTALACIJE:                                

  96.055,65

   

  VII PROTIVPOŽARNA ZAŠTITA:

  818,00

  UKUPNO OD I DO VII

  493.398,74

  PDV 20%

  98.679,75

  UKUPNO SA PDV-om

  592.078,49

  OPREMANJE ODELJENJA I EDUKACIJA OSOBLJA:        

  134.350,00

  TOTAL:

  726.428,49